Älä koskaan sano ei onnistu  –
kokeilematta ensin

Kotimaista ompelutyötä jo yli kolmekymmentä vuotta tehnyt Stefa Textiles Oy on jo harvinaisuus alalla. Näin pitkään Suomessa toiminut yritys kokee vahvuudekseen muuntautumisen. Sinnikkyys on vienyt vaikeiden aikojen yli.

– Lähdin yrittäjäksi vahingossa kun minua pyydettiin jatkamaan työtä – sillä yritys, joka teki mm. asuntovaunujen verhoja teki konkurssin. Silloin elettiin vuotta 1989 ja ajattelin vuoden tai kaksi kokeilla ja tässä sitä nyt ollaan, kertoo yrittäjä Aira Ikävalko. Vaikka alkuun oli ajatus kokeilla yrittämistä muutaman vuoden ajan, valinta jäädä alalle ei silti kaduta Airaa.
– Kovaa työtä on ollut ja mielenkiintoistakin. On ollut erilaisia ihmisiä ja erilaisia töitä, osa asiakkaista on pysynyt ja osa vaihtunut vuosien varrella.

Laatua ja toimitusvarmuutta Lahesta

– Tähän kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu niin hyviä kuin huonoja aikoja. Työtä on riittänyt, kun on osannut muuntautua ja sopeutua. Osaamisemme taustalla on laatu, siitä ei ole tingitty, vaikka useampikin lama on osunut matkan varrelle. Olemme tehneet vaikeitakin ompelutöitä ja erikoistuneet silloin kun on tarvinnut. Kymmenen vuoden ajan teimme sairaalatekstiilejä mm. hygieniapatjoja ja -tyynyjä. Vaikka se työ siirtyi halvempiin maihin, mieltä lämmitti kuitenkin palaute hyvästä laadusta ja toimitusvarmuudesta. Vuosien varrella verkostomme on kasvanut ja laatu on tuonut myös uutta työtä tullessaan. Ennen sanottiin, että tee sellaista työtä jota voisit myös itse käyttää tai antaa lahjaksi – työn laadun pitää olla hyvää ja siihen on pyritty, Ikävalko sanoo.

“Älä koskaan sano kokeilematta, että ei tätä pysty tekemään, vaan yritä ensin. Jäin illalla monet kerrat kokeilemaan, ja kokeilin niin kauan että onnistui – 99,9% varmuudella työn pystyi tekemään.”

Uusia kotimaisia laukkuja ja reppuja

Uusia kuvioita ja muuntautumista Stefa Textiles on hakenut laajentamalla toimintaansa myös laukkuihin ja reppuihin. Yrityksen tuotanto on kotimaassa ja asiakkaita löytyy eri puolilta Suomea.
– Tuotantomme soveltuu monenlaiseen ompeluun ja mahdollistaa laajemmankin toiminnan. Olemme tehneet kiinnostavia projekteja mm. KEHA-keskuksen ja lahtelaisen LaKiva -tuotemerkin kanssa. Tämä on ollut antoisaa ja mielellämme teemme jatkossakin kotimaisten merkkien kanssa yhteistyötä.
– Mielenkiinnolla odotan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tulevaisuudelta tietysti toivon, että alaa arvostettaisiin enemmän, sillä ammattitaitoiset tekijät alkaa vähenemään. Tuotannossa on pohjaa myös kasvattaakin jos joku innokas lähtisi viemään tätä eteenpäin. Mielelläni antaisin oman kokemuksen siihen tueksi, Ikävalko toteaa.